Over Simone Lips, burn-out trainer en -coach en arbeids- en organisatiepsycholoog

Eigen ervaring met burn-out

In het verleden heb ik meerdere malen tegen een burn-out aangezeten. Ondanks dat ik er door mijn studie heel veel van weet, gebeurde het me toch. Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om bepaalde patronen te doorbreken. Ik ging altijd maar door. Had ook het idee dat dat wel kon, dat het uiteindelijk wel goed zou komen. Ik was een kei in het negeren van fysieke signalen zoals steeds slechter slapen en spanning in mijn schouders en rug.

Rust en ruimte vinden

Gelukkig ben ik door schade en schande en een aantal bijzondere mensen op mijn pad, een stuk wijzer geworden. Ik ben me gaan verdiepen in mindfulness en ACT en ontdekte hoe ik mezelf gemakkelijker een halt kon toeroepen. Ik leerde signalen van mijn lichaam serieus nemen en ben op zoek gegaan naar de reden dat ik altijd maar door ging. Mijn hoofd draaide vaak overuren omdat ik altijd alles goed wilde doen en het mezelf daardoor vaak onnodig lastig maakte. Dat is veranderd en dat geeft me ontzettend veel rust en ruimte. En dat gun ik jou ook.

Genieten van het leven

Ik wil graag een bijdrage leveren aan een wereld met meer veerkrachtige mensen die weten wat belangrijk voor hen is en het gevoel hebben dat hun leven klopt! Ik geloof dat iedereen in staat is om uit die beklemmende tredmolen van stress te komen en meer te genieten van het leven, meer voor elkaar te krijgen en zowel thuis als op het werk een gezonde, positieve energiebalans te hebben.

Opleiding en ervaring

Arbeids- en organisatiepsychologie

In 1990 studeerde ik af aan de Radboud Universiteit als arbeids- en organisatiepsycholoog, met als specialisme stress en burn-out. Na mijn studie heb ik veel mensen en organisaties tijdens trainingen begeleid in burn-out en stress.

Mindfulness training en coaching

Sinds 2010 ben ik ook mindfulnesstrainer. Vanuit mijn praktijk ‘Mindfulmoving’(www.mindfulmoving.nl) geef ik MBSR mindfulnesstrainingen, zelfcompassietrainingen, workshops en individuele mindful coaching in Nederland en België. Ook geef ik de training ‘Mindful werken’ en de workshop ‘Mindful leiderschap’. Ik werk voor volwassenen, jongeren, scholen en organisaties.

Ik ben lid van de beroepsvereniging Mindfulness Trainers Nederland en Vlaanderen www.vmbn.nl

Drijfveren om mensen uit hun burn-out te helpen

Drukte verslaving

In mijn praktijk en mijn omgeving zie ik zoveel mensen die maar doorjakkeren. Die steeds meer van zichzelf vragen als oplossing voor hun vermoeidheid. Tijd nemen voor zelfreflectie of zelfzorg past niet in hun agenda. Ze kunnen niet meer voelen wat hun lichaam en geest nodig hebben om bij te komen van de hectiek. Druk zijn is een soort drug geworden. Er zijn ook zoveel prikkels tegenwoordig, mensen overvragen zichzelf. In Japan is er zelfs een woord voor: Karoshi. Dat betekent ‘dood door overwerk’.

Levenskwaliteit verhogen

Ik weet op basis van de vele gevallen uit mijn eigen praktijk dat ik mensen met burn-out klachten goed kan helpen. En wat misschien nog wel belangrijker is: nieuwe burn-out klachten in de toekomst help voorkomen. Veel mensen vinden de kwaliteit van leven ná herstel van hun burn-out zelfs hoger dan daarvóór. Dat komt doordat ze meer kunnen genieten van het leven, belemmerende patronen hebben doorbroken en meer leven naar de waarden die ze echt belangrijk vinden.

Unieke aanpak van Burn-out

Mijn aanpak bij ‘Aandacht voor burn-out’ baseer ik op deze 4 methoden:

  1. Mindfulness
  2. Cognitieve therapie
  3. Acceptance & Comittment Therapy (ACT)
  4. Zelfcompassie

Alle 4 komen als werkvormen aan bod tijdens de burn-out training en individuele burn-out coaching. De combinatie van deze 4 werkvormen bij de aanpak van burn-out maakt mijn aanpak onderscheidend. De afgelopen 10 jaar heb ik in mijn mindfulnesspraktijk bij honderden mensen de positieve effecten gezien van mindfulness en zelfcompassie. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat mindfulness effectief is bij het verminderen van (werk)stress. https://aandachttraining.info/waarom-werkt-mindfulness.html#stress. Het leert je letterlijk stilzitten en naar binnen kijken. De drukte in je geest opmerken en met aandacht onderzoeken. Slechts één van de vier werkvormen toepassen bij burn-out klachten is voor veel mensen onvoldoende. De stresshormoonspiegels in het lichaam zijn vaak zo hoog, het vliegwiel blijft maar draaien. Het is belangrijk dat je leert om dingen te doen die je herstel bevorderen én dingen leert die je in de toekomst beschermen tegen stress. Denkpatronen veranderen, gedrag aanpassen, kwetsbaarheden accepteren en zelfzorg. Mindfulness, elementen uit de cognitieve therapie, ACT en zelfcompassie vormen samen een gebalanceerde en duurzame oplossing voor burn-out problemen.

Typering Simone Lips

Ik sta voor helderheid, rust, mildheid, doortastendheid en een ‘met beide benen op de grond’ benadering.

Zo omschrijven mijn cursisten en coachees mij:

“De docent stuurt op een prettige manier aan en is een onderdeel van de groep. Het voelde veilig en warm. Ik voelde weinig spanning en vond de openheid waarin dingen met elkaar gedeeld konden worden erg prettig.”

“Je creëerde een heel open sfeer, waar iedereen mocht zijn. Je stuurde waar nodig was, maar gaf ook iedereen de ruimte. Dat vond ik erg knap.”

“Je vriendelijkheid, betrokkenheid, deskundigheid, openheid en enthousiasme heb ik als heel positief ervaren (net als je aangename stem).”

“Ik heb de docent als erg positief ervaren. Liefdevol, kennis van zaken en open naar de cursisten.”

“Zeer professioneel en het voelde toch heel persoonlijk.”

Meer informatie of inschrijven?

Simone Lips
info@aandachtvoorburn-out.nl
0628835438

Neem contact op

Aangesloten bij: